Předmětem návrhu je stavba spolkového domu a úprava veřejného prostoru v centru sídla Hájek u Všerub. Objekt bude obsahovat shromažďovací prostor pro konání sousedských společenských akcí včetně odpovídající venkovní plochy a obecní byt.

V řešeném prostoru stávala zřejmě největší usedlost s osmibokou kaplí. Kaple byla v 50. letech zbourána a usedlost postupně přeměněna na kravín.

Novostavba spolkového domu se hmotovým řešením volně inspiruje místně tradiční kompozicí statků. V hlavním objemu bude umístěn společenský sál se zázemím a obecní byt, společný dvůr uzavře stodola sloužící jako altán pro venkovní akce. Za stodolou je navržen ovocný sad.

Hlavní objekt je pojednán jako jednoduchá venkovská stavba – omítaný protáhlý obdélný objem se sedlovou střechou. Stodola – altán – je provedena z režného kamenného zdiva se sedlovou střechou, stodolu je možné do dvora i do sadu otevřít posuvnými částečně průhlednými vraty.

V navazujících etapách bude upravena náves, která se promění ve sdílený prostor chodců i vozidel na jedné úrovni (současná komunikace je řešena v parametrech silnice II. Třídy, která byla přeložena na obchvat), a vystavěna připomínka kaple, která stávala přibližně v pozici dnešní autobusové zastávky.

Autoři projektu

Klient

Městys Všeruby

Generální projektant

MSP, projektová kancelář s.r.o.

Projekt

2021

Podobné projekty



Posádka

Kontakt